Privatlån utan uppläggningsavgift och aviavgift – ICA Banken

ICA - Bäst på bonus och avgifter
ICA Banken

ICA Banken får titeln ”Bästa Privatlånet” på två punkter:

  • Utan uppläggningsavgift och aviavgift
  • Enda (?) lånet med bonus

Bästa privatlånet – Utan uppläggningsavgift och aviavgift

En punkt som lyfts upp i de flesta recensioner kring ICA, och som gör att de rankar så bra hos oss på Bästa Privatlånet,  är att de varken har uppläggningsavgift eller aviavgift. Detta är något som uppskattas av kunderna då den enda kostnaden som ska betalas är räntan. Några oväntade och ovälkomna kostnader uppstår inte.

Banken har aldrig haft någon uppläggningsavgift på sina privatlån. Från början var lånet även helt utan aviavgift men för att undvika denna avgift idag krävs det att man tar emot avin via den digitala brevlådan Kivra alternativt betalar med autogiro. Med tanke på att det både är säkrare, snabbare och smidigare med Kivra (och autogiro) rekommenderas denna lösning. Om inte Kivra väljs är kostnaden per månad 29 kr.

Tillägg: ICA är inte helt ensamma om att erbjuda privatlån utan uppläggningsavgift och aviavgift. Däremot är de en av de mycket få större bankerna som gör det. Det vanligaste är däremot att bankerna tar ut antingen uppläggningsavgift eller aviavgift (eller bägge).

Varför är det viktigt?

Det är två saker som påverkar hur mycket ett lån totalt kommer att kosta. För det första är det lånets ränta och för det andra dess avgifter. Är det större belopp som ska lånas blir det främst räntan som avgör vilket lån som är billigast. Men på lägre belopp spelar avgifterna stor roll. Genom att jämföra effektiv ränta blir det enkelt att jämföra lånens totala kostnad per år.

Exempel: På Icabanken går det att beräkna hur mycket ett privatlån kostar genom att ange lånebelopp och amorteringstid. Om ett lån tecknas på 20 000 kr och återbetalning sker på 3 år blir månadskostnaden 603 kr (beräknat på en ränta på 5,55 %). Med 36 återbetalningstillfällen skulle alltså totalt 21 708 kr betalats tillbaka. En kostnad för lånet på 1 708 kr.

En person som enbart tittar på räntenivån kanske istället hellre väljer en bank med lägre räntenivå. Med lägre räntenivå kanske räntekostnaden per månad blir 580 kr vilket kan anses lockande – men det gäller att se på hela kostnaden.

Med en uppläggningsavgift på 599 kr och aviavgift på 29 kr per månad kommer man betalat hela 1 643 kr bara i avgifter. Lägg därtill en ränta på 5% och detta val blir betydligt dyrare.

Uppläggningsavgift – Betalas enbart en gång och varierar mellan vanligtvis 200 – 600 kr.

Aviavgift – Betalas varje månad vid avisering. Varierar vanligtvis på mellan 19 – 39 kr. I många fall kan man slippa denna om vissa betalningsmetoder väljs, ex E-faktura eller Kivra.

Effektiv ränta visar helheten

Känns det svårt att jämföra privatlån? Enklaste sättet är att ställa dem mot varandra utifrån dess effektiva ränta. Begreppet lanserades just för att göra det enklare för konsumenter att jämföra lån. Med effektiv ränta menas lånets ränta + kostnader över ett år, i förhållande till lånebeloppet. Det lån som har lägst effektiv ränta är i regel det bästa privatlånet utifrån ett kostnadsperspektiv.

Bästa privatlånet – Med bonus

Med ett vanligt bankkort eller kreditkort på ICA ges 0,5% i återbäring. Den som handlar på ICA för 4000 kr per månad kommer därmed att få 240 kr i bonus per år. Men det går att fördubbla denna återbäring. Detta genom att exempelvis ha lån hos banken. Den dubbla bonusen aktiveras automatiskt för de som har privatlån eller bolån hos ICA. I detta fall skulle återbäringen bli 480 kr per år.

Exempel: Hur mycket den dubbla bonusen är värd beror helt på hur mycket man handlar för hos ICA. Har familjen en månatlig matkostnad på 4 000 kr blir den extra bonusen värd 240 kr. Handlar det om 8 000 kr i matkostnad är bonusen värd 480 kr per år. Tecknas ett större privatlån bör man främst se på lånets effektiva ränta för att avgöra vilket som är billigast. Men bonusen kan även påverka valet.

I exemplet ovan presenteras ett lån på 20 000 kr hos ICA. Lånet har en totalkostnad på 1708 kr över tre år. Samtidigt skulle familjen som spenderar 4000 kr på mat varje månad under denna period få 720 kr extra i bonus… Lägg därtill att man får 30% i ränteavdrag så innebär faktiskt detta att bonusen är större än lånets totala kostnad.

För den familjen har ICA helt klart bästa privatlånet. Men allt handlar om vilket belopp som behöver lånas samt vilken ränta man blir erbjuden.

Jämför alltid – Även ICA

ICA kan ha vissa fördelar mot andra banker – men även vissa nackdelar. Det som däremot väger allra tyngst är vilken ränta som låntagaren blir erbjuden och skillnaden kan vara riktigt stor mellan olika långivare. Så även om ICA låter bra finns det en fördel att göra en lånejämförelse och därefter välja den långivare som erbjuder bäst räntenivå och därmed lägst kostnad. Enklaste sättet att jämföra privatlån är via låneförmedlare.

  1. Skicka in en ansökan
  2. Få svar från upp till 40 banker och långivare
  3. Se effektiv ränta och månadskostnad
  4. Välj bästa alternativet och teckna lånet

ICA Banken