Vad avgör om lånet är bäst för dig?

När en låneansökan kommer in till ett kreditföretag måste företaget enligt lag genomföra en kreditvärdering.  Detta åtminstone om kredittagaren uppfyller de kriterier som måste vara uppfyllda för att ett lån ska få tecknas.

Men många låneansökningar blir inte ens behandlade just eftersom låntagaren inte varit medveten om de grundläggande kraven. Detta är något som flera jämförelsesidor uppmärksammat på internet vilket gör att de lyfter fram kravbilden tydligare mot besökaren.

Några exempel på vad de flesta, om inte alla, långivarna brukar presentera på sina hemsidor:

Effektiv ränta – Den effektiva räntan speglar tydligare vad lånet kostar för låntagaren. Men det är sällan den räntan som visas stort i reklam och på lånföretagens hemsida. Den räntan som lyfts fram är den nominella räntan. Eftersom den effektiva räntan speglar både nominell ränta och avgifter tillsammans är det trots allt den som är intressant för låntagaren.

Det kan mycket väl vara orsaken till att man valt lyfta fram denna punkt på jämförelsesidan. Är det då så stor skillnad? Om ett lån tecknas exempelvis på 100 000 kr med amorteringstid på 5 år är den nominella räntan 9,9% – men med avgifter blir den effektiva räntan 11,42%. Så visst är det skillnad (siffrorna ovan är tagna i december 2016 från en av de större långivare i Sverige).

Min. Ålder – En annan sak som skiljer låneföretaget åt är ålder. I den jämförelse som hänvisas till ovan kan alla över 18 år teckna lån. Men det finns även ett flertal lånföretag som har en högre åldersgräns. Detta oavsett belopp. Ett ytterligare alternativ är att det är två olika ålderskrav – beroende på belopp.

Räkna på inkomst och lån

Min. Inkomst – För att kunna få ett lån beviljat krävs en inkomst. Däremot varierar det något hur stor denna inkomst måste vara. En vanlig gräns är på 100 000 – 150 000 kr per år. Även här kan lånebeloppet spela roll.

En person som har en årsinkomst på 100 000 kr kanske kan få ett lån beviljat på 10 000 kr men inte ett lån på 200 000 kr. Det som avgör i detta fall är betalningsförmågan som ska avgöras av kreditföretaget.

Maxbelopp – Även gällande hur stort belopp som kan lånas är skillnaden stor mellan långivarna. Det finns de som erbjuder privatlån bara upp till ca 250 000 kr men även många som erbjuder upp till 500 000 kr. Det högsta belopp som går att låna med ett privatlån i Sverige är just 600 000 kr.

Visserligen skulle ett alternativ vara att låna 250 000 kr på ett lån och 250 000 kr på ett annat. Men detta blir betydligt dyrare än att ha ett enda lån på 500 000 kr. Orsaken är att det blir två uppläggningsavgifter, dubbla aviavgifter samt att det är lättare att få lägre ränta på högre belopp.

Betalningsanmärkning – En tydlig begränsning är om personen har betalningsanmärkning eller inte. Många kreditgivare har en regel som säger att de aldrig godkänner lån till personer med betalningsanmärkning.

Andra gör det som undantag men har då begränsningar gällande lånebelopp, amorteringstid och hur många anmärkningar som får finnas.

En tredje grupp långivare vänder sig specifikt till personer med dessa anmärkningar. Men då med lån som har betydligt högre ränta än många andra lån.

Kontrollera de grundläggande kraven först – så slipper du skicka ansökningar som snabbt bara kommer tillbaka med negativt resultat.